Amper 0,6 procent Belgische bedrijfswagens is elektrisch

Het aantal elektrische bedrijfswagens in België is op vijf jaar tijd vervijfvoudigd. Toch maken ze nog maar 0,6 procent van het totale aantal uit. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta.

Ellen Vervoort | 9 januari 2020
Electric Car

Acerta analyseerde de gegevens van werknemers in dienst bij meer dan 45.000 werkgevers. Daaruit bleek dat vooral bedrijfswagens die op benzine rijden in opmars zijn. In 2019 reed 19 procent van alle bedrijfswagens op benzine, in 2014 was dat er nog maar 3,5 procent. Het aandeel dieselwagens daalde dan weer met 17 procent ten opzichte van 2014 (van 93 naar 79 procent). Vooral bedrijfsleiders (3 procent) rijden met een elektrische wagen van het werk.

Fiscale stimulans

Kathelijne Verboomen, directeur van het kenniscentrum van Acerta: “De meeste bedrijfswagens zijn middelgroot, maar elektrische voertuigen van die grootte passen niet binnen het budget. Pas als de aangekondigde, goedkopere modellen op de markt komen (de komende twee jaar, red.), kan de elektrische bedrijfswagen echt doorbreken.”

Acerta stelt bovendien dat er meer laadpunten moeten komen om alle bedrijfswagens elektrisch te laten rijden. De nieuwe fiscaliteit voor bedrijfswagens voor 2020 geeft alvast de juiste stimulans: die koppelt de aftrekbaarheid van de kosten (auto en brandstof) aan de CO2-uitstoot. “Voor een vervuilende bedrijfswagen kan de aftrekbaarheid zakken tot 40 procent”, aldus Kathelijne Verboomen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!