Plus Amerikaanse studie bevestigt: blauwe waterstof is minder duurzaam dan aardgas

Waterstof wordt gezien als dé ontbrekende schakel in de energietransitie. Maar uit onderzoek van de universiteiten van Cornell en Stanford blijkt dat blauwe waterstof gemaakt van aardgas met carbon capture tijdens de hele levenscyclus meer broeikasgassen uitstoot dan de verbranding van aardgas op zich.

Inès Aoun | 19 augustus 2021
Hydrogen 6236502 1920

Sommige experts zien heil in blauwe waterstof (zie kader) omdat de productie van volledig groene waterstof erg duur is. Maar van die redenering maken Amerikaanse onderzoekers brandhout.

Ecologische voetafdruk 20 keer hoger

Zij vonden dat blauwe waterstof tijdens de hele levenscyclus slechts 9 tot 12 procent minder CO2-equivalent uitstoot dan grijze waterstof. Nog opmerkelijker is dat de ecologische voetafdruk van blauwe waterstof 20 procent hoger ligt dan bij het verbranden van aardgas of steenkool voor warmte en 60 keer hoger dan bij het verbranden van diesel voor warmte. Dat heeft twee belangrijke oorzaken. Ten eerste wordt er veel energie gebruikt om de CO2 af te vangen, waardoor meer broeikasgassen worden uitgestoten. Ten tweede kan niet alle CO2 afgevangen worden. De wetenschappers rekenden dat er gemiddeld 85 procent opgevangen en onder de grond kan worden gestopt.

Daarnaast is het gebruik van aardgas op zich controversieel. Bij de ontginning en het gebruik ervan gaat volgens de onderzoekers zowat 3,5 procent van het methaan verloren door lekken. Methaan is een van de belangrijkste componenten van aardgas.

Nooit groen

Er zijn voorlopig slechts twee fabrieken die blauwe waterstof op commerciële schaal produceren. De wetenschappers geven aan dat er beter geen nieuwe fabrieken worden gebouwd aangezien “blauwe waterstof nooit groen zal zijn”. Ze wijzen ook met een beschuldigende vinger naar de olie- en gasindustrie die de productie promoot omdat het voor hen economisch voordelig is.

Lees hier de volledige studie 'How green is blue hydrogen?'

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.