Amerikaans textielafval vertienvoudigd sinds 1960

In 1960 gooiden de Amerikanen ongeveer 1,7 miljoen ton kleding weg. Tegen 2015 was dat cijfer al gestegen tot 16 miljoen ton. Daarvan wordt ongeveer vijftien procent gerecycleerd, aldus het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA).

Koenraad Coel | 31 juli 2019
Shirts 428627 1920

Het overgrote deel van het Amerikaanse textielafval komt nog steeds op de vuilnisbelt terecht; jaarlijks 10,5 miljoen ton. De rest wordt verbrand met energierecuperatie (3 miljoen ton) of gerecycleerd (2,5 miljoen ton). Dat is wel al een verbetering ten opzichte van 1960. Toen werd slechts vijftigduizend ton textiel gerecycleerd en belandde al de rest op de vuilnisbelt. De Europese Unie produceerde in 2017 overigens ook 16 miljoen ton textielafval, maar telt ruim 200 miljoen inwoners meer.

Mode gaat minder lang mee

De aanzienlijke toename in de hoeveelheid textielafval is onder meer een gevolg van veranderingen in het koopgedrag. Gemiddeld kopen we elk jaar zestig procent meer kleding en dragen we die maar half zo lang als 15 jaar geleden. Dat komt neer op een gemiddelde levensduur voor een kledingstuk van maar drie jaar.

Anderzijds worden er ook heel wat kledingstukken vernietigd nog voor ze gedragen worden. Zo kwam Burberry in 2018 nog onder vuur omdat het elk jaar voor tientallen miljoenen dollars aan onverkochte producten vernietigde. Het kondigde toen in allerijl een koerswijziging aan, maar de werkwijze zou in de kledingindustrie wijdverspreid zijn.

De kostprijs van de afvalberg

Door de beperkte recyclage van kleding gaat er elk jaar 100 miljard dollar aan materiaal verloren voor de mode-industrie. Daar hangt niet enkel een prijskaartje in dollars aan vast. Wereldwijd zou de sector verantwoordelijk zijn voor acht procent van de uitstoot van broeikasgassen en twintig procent van de industriële waterverontreiniging. Als de modesector er in slaagt over te stappen naar een circulair businessmodel zou dat dus een enorme impact hebben. De lobbygroep Global Fashion Agenda berekende dat zulke inspanningen tegen 2030 een bijdrage aan de wereldeconomie zouden leveren van 160 miljard euro.

Bron: hbvl.be, ec.europa.eu, epa.gov, thebalancesmb.com, nytimes.com

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!