Amazonewoud stoot nu meer CO2 uit dan het opneemt

Een grootschalige studie toont aan dat het Amazonegebied vandaag meer CO2 uitstoot dan het opneemt. Bosbranden en ontbossing zijn de grootste boosdoeners, zo blijkt.

Katleen Put | 15 juli 2021
Regenwoud
Door bosbranden komt de opgeslagen CO2 in regenwouden vrij.

Het Amazonegebied stond decennialang bekend als de ‘longen van de aarde’. Maar ontbossing en klimaatverandering hakken zwaar in op het vermogen van het grootste regenwoud op aarde om broeikasgassen te absorberen. Een grootschalige studie die in het wetenschappelijke tijdschrift Nature verscheen, toont aan dat het gebied momenteel elk jaar een miljard ton koolstofdioxide uitstoot. Waar het tropische woud vroeger een cruciaal wapen was in de strijd tegen de klimaatverandering – het fungeerde als een opslagplaats voor broeikasgassen – draagt het nu zelf bij aan de opwarming van de aarde.

Meer bosbranden

De meeste uitstoot wordt veroorzaakt door bosbranden, omdat de opgeslagen CO2 daardoor vrijkomt. Bovendien blijven er daardoor minder bomen over om CO2 te absorberen. De branden komen vaker voor door de toenemende droogte, maar in veel gevallen worden ze ook aangestoken om grond vrij te maken voor soja- en veeteelt.

“Het slechte nieuws is dat het verbranden van bossen tot drie keer meer CO2-uitstoot leidt dan het bos kan opnemen”, zegt Luciana Gatti, hoofdauteur van de studie, in de Britse krant The Guardian. En het probleem neemt alleen maar toe. Sinds 1970 is het Amazonewoud met 17 procent gekrompen. Het aantal bosbranden bereikte in juni 2021 het hoogste niveau sinds 2007. Ook de ontbossing van het Amazonegebied is recent gestegen tot het hoogste punt in 12 jaar. De Braziliaanse president Bolsonaro ligt onder vuur omdat de ontbossing onder zijn bewind sterk is toegenomen.

Schade door industrie

Naast de landbouw richten vooral energie- en mijnbouwbedrijven schade aan. Zo bezitten Canadese mijnbouwbedrijven de aandelen van 47 mijnbouwprojecten in de biogeografische Amazone. Ook de olie- en gasreserves in de Amazone kunnen op veel buitenlandse – met name Chinese – belangstelling rekenen. Minder bekend maar net zo schadelijk zijn de grootschalige waterkrachtprojecten. De aanleg van reservoirs leidt vaak tot ontbossing, veranderingen in de loop van rivieren en hervestiging van inheemse gemeenschappen.

Redenen genoeg voor bedrijven om weg te trekken uit het Amazonegebied, maar toch maant het rapport Energy and Mining in the Amazon aan tot voorzichtigheid. Als staats- en multilaterale banken en bedrijven zich terugtrekken uit de regio, zou dat ervoor kunnen zorgen dat ze geen toezicht meer kunnen houden. Op die manier zouden ze de weg vrijmaken voor geldschieters met lagere standaarden. Meer bewustwording en overleg zijn dan betere alternatieven.

Bron: IPS

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!