Amazon investeert in CO2-reductie door zeewierteelt
E-commercebedrijf Amazon gaat 1,5 miljoen euro investeren in North Sea Farm 1. Dat is ’s werelds eerste zeewierboerderij op commerciële schaal tussen offshore windturbines. Het project heeft twee grote doelen: de zeewierteelt verbeteren en onderzoeken of zeewierboerderijen ook CO2 kunnen vasthouden.
North Sea Farm 1 wordt gebouwd in een windmolenpark op zee, voor de kust van Nederland. Door de boerderij in de onbenutte ruimte tussen windmolens te plaatsen, kan het project snel van start gaan op de drukke Noordzee. Een consortium van wetenschappelijke onderzoekers en partners uit de zeewierindustrie zal er teeltmethodes voor zeewier kunnen testen en verbeteren. Tegelijk gebeurt er ook onderzoek naar het potentieel van zeewierboerderijen om koolstof vast te houden. Net als bomen absorbeert zeewier immers koolstof uit de atmosfeer terwijl het groeit. Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor CO2-reductie.
Carbon footprint verkleinen
De gloednieuwe, unieke zeewierboerderij zal een jaar lang gefinancierd worden door e-commercebedrijf Amazon. Dat investeert 1,5 miljoen euro in het wetenschappelijk onderzoek naar CO2-reductie door zeewierteelt. En dat is nodig, want de exacte impact en neveneffecten van grootschalige zeewierteelt zijn nog niet voldoende duidelijk. Immense zeewiervelden zouden bijvoorbeeld concurreren voor voedingsstoffen met fytoplankton; micro-organismen die de basis zijn van complexe ecosystemen die zelf al veel koolstof vastleggen. Zeewier vormt ook een leefgebied voor allerlei filtervoeders, zoals schelpdieren, die mogelijk meer CO2 uitstoten dan het zeewier opneemt.
De investering gebeurt via Amazons wereldwijde Right Now Climate Fund, dat zich toelegt op natuurgebaseerde oplossingen om CO2-neutraal te worden. Hoewel Amazon fikse inspanningen doet, heeft het bedrijf op dat vlak nog een lange weg te gaan: in 2021 bedroeg de totale CO2-voetafdruk niet minder dan 71,54 miljoen ton CO2-eq (koolstofdioxide-equivalent). Die uitstoot is voor een groot deel te wijten aan de uitgebreide transportketen waarmee Amazon goederen en diensten aan zijn klanten levert.
Als de eerste zeewierboerderij goede resultaten zou behalen en tegen 2040 naar alle windparken op de Noordzee zou kunnen uitbreiden, zou dat jaarlijks enkele miljoenen tonnen CO2 uit de lucht kunnen halen: dat is alvast een stap in de goede richting. Amazon investeert daarnaast ook in elektrische voertuigen, energiezuinige gebouwen, hernieuwbare energie ... Uiterlijk tegen 2040 wil het bedrijf volledig CO2-neutraal zijn.