Alternatieven voor plastic verpakkingen op komst
Behoren plastic folies, flessen en andere verpakkingen binnenkort tot het verleden? Er zitten in elk geval steeds meer alternatieven in de pijplijn. Een speciale coating voor papier en een ketchupfles op basis van houtpulp zijn daar recente voorbeelden van.
Plastic verpakkingen hebben het voordeel dat ze breed inzetbaar zijn, waterafstotend en licht. Helaas zijn ze ook lastig te recycleren en belanden ze vaak in het milieu, waar ze ernstige verontreiniging kunnen veroorzaken. Denk maar aan de plasticsoep die in de oceanen ronddobbert. Wetenschappers en bedrijven zijn daarom naarstig op zoek naar alternatieven die de gunstige eigenschappen van plastics combineren met een kleinere milieu-impact.
‘Choetsu’
De speciale silica-resin coating die onlangs werd ontwikkeld door Japanse onderzoekers van onder andere de universiteit van Tokio is daar een eerste voorbeeld van. Het gaat om een waterdicht, biologisch afbreekbaar laagje dat kan worden aangebracht op papier. Zo wordt het papier extra stevig waardoor het verschillende soorten plastics kan vervangen voor verpakkingstoepassingen.
Het laagje kreeg de naam Choetsu en is een combinatie van veilige chemische materialen die na verloop van tijd afgebroken kunnen worden, aldus de onderzoekers. Ook papier besproeid met de coating blijft daardoor recycleerbaar na gebruik. Het laagje zou bovendien vuil- en bacterieafstotend zijn, net als plastic. De wetenschappers verwachten dat de speciale coating in de toekomst naast papier ook andere materialen zal kunnen bedekken, zoals glas, keramiek en kunststoffen.
Hernieuwbare houtpulp
Een tweede voorbeeld komt uit de koker van voedselproducent Heinz en het Britse bedrijf Pulpex. Samen onderzoeken ze de mogelijkheid om (minstens een deel van) de ketchupflessen van die eerste te produceren op basis van hernieuwbare houtpulp, afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen. Dat meldt het gespecialiseerde platform Change.inc.
Pulpex beschikt daarvoor over de nodige technologie. Het bedrijf maakt flessen die volledig recycleerbaar en plasticvrij zijn, met houtpulp als enige bestanddeel. De CO2-afdruk van zo’n fles zou 90 procent lager liggen dan die van een glazen fles en 30 procent lager dan die van een petfles. Pulpex en Heinz zetten momenteel hun schouders onder een prototype-ketchupfles. Slaagt dat voor alle tests, dan zijn de ‘houten’ flessen misschien al op korte termijn te vinden in de winkelrekken.