Plus Alliantie tegen plasticvervuiling onder vuur omwille van nieuwe mega-plasticfabrieken

Ondanks hun alliantie tegen plasticvervuiling, hebben enkele van de grootste plasticproducenten ter wereld nieuwe megafabrieken in de steigers staan. De Nederlandse ngo Recycling Netwerk schiet met scherp: “We kunnen niet én plasticvervuiling aanpakken én steeds meer plastic blijven produceren.”

Fran Herpelinck | 22 januari 2019
Adobe Stock 183236780
Gezien de lage recyclagegraad maakt extra plasticproductie het alleen maar moeilijker om dumping van plastics tegen te gaan, meent Recycling Netwerk.

Zowel plastic produceren als plasticvervuiling tegengaan, is volgens de ngo Recycling Netwerk zinloos hinken op twee gedachten. Het levert daarmee weerwerk op het initiatief van 27 multinationals die vorige week een eigen ngo lanceerden: Alliance To End Plastic Waste. De bedrijven hebben samen meer dan 1 miljard dollar toegezegd om een einde te maken aan de plasticsoep op zee en plasticvervuiling wereldwijd. Ook willen ze de mogelijkheden voor recyclage van plastic verbeteren. Over vijf jaar kan het werkingsbudget mogelijk toenemen naar 1,5 miljard dollar, naarmate meer leden zich aansluiten.

Miljardeninvesteringen

Toch hebben tal van bedrijven van de alliantie, waaronder BASF, Dow, Shell Chemical en ExxonMobil, volgens Recycling Netwerk nog steeds een veelvoud van die som veil voor de bouw van nieuwe mega-plasticfabrieken. De ngo verwijst naar Shell, dat in de Amerikaanse staat Pennsylvania een miljardenfabriek bouwt voor de productie van polyethyleen (meest voorkomende plastic, red.) op basis van schaliegas. In Texas plant ExxonMobil een nieuwe polyethyleen-site. Met een totale productiecapaciteit van 2,5 miljoen ton plastic per jaar wordt het een van de grootste in zijn soort. In het Midden-Oosten, in Saudi-Arabië, bouwt staatsoliemaatschappij Saudi Aramco dan weer een van de grootste fabrieken om aardolie om te zetten in chemische producten, zoals plastic.

Eenrichtingsverkeer

Volgens Rob Buurman van Recycling Netwerk is het een verwezenlijking dat multinationals via de alliantie het plasticprobleem onderschrijven, maar verhinderen ze met hun economische eenrichtingsverkeer de opdracht van de alliantie. “De groepering zal er op deze manier nooit in slagen om plasticvervuiling bij de kern aan te pakken. In 2017 werd wereldwijd voor 400 miljoen ton aan plastic geproduceerd, waarvan 60 ton in Europa. Zolang de recyclagegraad laag blijft, single-use plastics de norm blijven voor verpakkingsmateriaal en jaarlijks 8 miljoen ton plasticafval op zee gedumpt wordt, raakt het probleem niet ingedijkt”, aldus Buurman.

En-enverhaal

De plasticalliantie wijst erop dat ze wel degelijk tracht om de hoeveelheid geproduceerd plastic te verminderen, met respect voor het gebruikscomfort van plastic. Tegelijk verwijst een woordvoerder naar een studie van duurzaamheidsbeoordelaar Trucost uit 2016, waaruit bleek dat alternatieve verpakkingen in de Verenigde Staten veel meer energie vragen en een grotere uitstootvoet van CO2 hebben. “Ook al proberen we om de hoeveelheid zwerfplastic in het milieu drastisch terug te dringen, toch mogen we niet vergeten dat plastic enorm veel voordelen heeft. Dit is geen dilemma, maar een en-enverhaal. Met de juiste strategische aanpak kunnen we zowel plastic produceren als het dumpingprobleem aanpakken”, klinkt het.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.