Plus “Alleen zo daalt onze koolstofvoetafdruk voor mobiliteit met 51 procent”

Heel wat mensen zien elektrische voertuigen als dé weg naar minder CO2-uitstoot. Maar met alternatieve aandrijvingen alleen komen we er niet. Dat bewijst de studie ‘Impact of Circular Economy on achieving the climate targets: case mobility’ die VITO deed in opdracht van het Steunpunt Circulaire Economie.

Ellen Vervoort | 3 september 2019
Shutterstock 666353524 1 1
©Shutterstock

Een diesel- of benzinewagen pompt CO2 de lucht in, maar ons personenvervoer is voor heel wat meer emissies verantwoordelijk. “In onze studie onderzochten we daarom hoe we onze mobiliteit moeten aanpassen om de koolstofvoetafdruk over de hele keten met 51 procent te doen dalen ten opzichte van 2005, een doelstelling vastgelegd in het Vlaams klimaatplan 2021-2030 voor personenverkeer”, stelt VITO-onderzoeksleider Karl Vrancken. VITO maakte de studie in opdracht van de OVAM en het Steunpunt Circulaire Economie (dat deel uitmaakt van Vlaanderen Circulair), een samenwerkingsverband met de KU Leuven, Universiteit Antwerpen en UGent dat antwoorden formuleert op beleidsvragen.

Gebrekkige scenario’s

VITO onderzocht vier scenario’s. “In het business as usual-scenario ondernemen we geen specifieke acties. Er komen wel efficiëntere wagens en ons wagenpark blijft groeien, terwijl we met de auto minder kilometers afleggen”, zegt Karl Vrancken. “Daardoor stijgt de emissie van het personenvervoer, want we rijden evenveel én we verbruiken meer materiaal.”

In een tweede scenario vervangen we geleidelijk alle nieuwe auto’s door elektrische voertuigen, tot er in 2030 alleen nog elektrische wagens worden verkocht. Ons wagenpark bestaat dan voor 36 procent uit elektrisch aangedreven voertuigen. “Dat levert een emissiereductie op van 30 procent, niet genoeg om de doelstelling van 51 procent te halen”, aldus Karl Vrancken.

Pijnpunten

Bovendien veroorzaken we in dit scenario net meer emissies in het buitenland, waar de auto’s worden gemaakt. Karl Vrancken: “Het productieproces van e-wagens veroorzaakt een grotere CO2-uitstoot dan dat van benzine- of dieselvoertuigen. Daarbovenop is er een groter gamma aan zeldzame aardmetalen nodig om de batterij en de elektromotor te maken.” Hoeveel CO2 hebben we dan netto over de hele waardeketen bespaard? Slechts 10 procent.

En dan is er nog een pijnpunt: als ons wagenpark voor 36 procent elektrisch is, gebruiken we 4 procent van onze elektriciteit alleen om ons te verplaatsen. “Dat is veel meer dan nu. Met de discussies over de leveringszekerheid van elektriciteit in het achterhoofd kan dat nog heel wat andere problemen opleveren. Enkel door af te stappen van fossiele brandstoffen komen we er dus niet.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.