Plus Aldi wil uitstoot met 40 procent verlagen tegen 2021

Naar aanleiding van zijn nieuwe duurzaamheidsrapport, lanceert Aldi voor het eerst een internationaal klimaatstrategie. Daarin stelt de supermarktketen zich tot doel om tegen 2021 zijn CO2-uitstoot met 40 procent te reduceren.

Ellen Vervoort | 18 juli 2018
Aldi 1658880 1920

In parallel met haar nieuwe duurzaamheidsrapport lanceert Aldi voor het eerst een klimaatstrategie voor alle Europese winkels en distributiecentra. “Met ons klimaatbeleid tonen we aan hoe discount en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan”, zegt Hans De Bremme, directeur Corporate Responsibility bij Aldi aan VILT.

Hernieuwbare energie

Tegen 2021 wil de retailer daarom zijn broeikasgasuitstoot met 40 procent verminderen ten opzichte van 2015. Dat jaar was Aldi verantwoordelijk voor een CO2-uitstoot van meer dan 42.000 ton. In 2017 was dat nog 38.639 ton.

Om haar doelstelling te halen neemt Aldi een heleboel maatregelen. Zo wil de supermarktketen nog meer inzetten op hernieuwbare energiebronnen. Momenteel liggen op de Belgische daken van Aldi al ruim 35.000 zonnepanelen, goed voor een productie van meer dan 8500 megawattuur of het verbruik van ongeveer 2450 gezinnen. In 2018 en 2019 komen er nog eens 18 nieuwe installaties bij..

Vandaag wordt wereldwijd 70 procent van de geproduceerde groene energie door Aldi gebruikt, de overige 30 procent wordt op het net geplaatst. In de toekomst wil de supermarktketen overtollige zonne-energie opvangen om het dan later te kunnen gebruiken. In Duitsland werden al drie winkels uitgerust met een innovatief ijsopslagsysteem dat stroom tijdelijk kan opslaan. Als die de testfase doorstaan, kijkt Aldi naar verdere mogelijkheden. Bovendien wil Aldi inzetten op de inkoop van groene stroom.

Efficiëntie

Ook bewuster omgaan met energie, moet Aldi helpen om zijn klimaatdoelstellingen te halen. Winkels zijn verantwoordelijkheid voor het merendeel van de uitstoot, namelijk 59 procent. 9 procent is afkomstig van distributiecentra. De supermarktketen wil daarom inzetten op efficiëntiemaatregelen om energie, koelmiddelen en brandstof te besparen. Momenteel worden alle winkels omgebouwd naar het nieuwe Aldi-winkelconcept, dat klimaatvriendelijke infrastructuur hoog in het vaandel draagt.

Zo worden alle nieuwe winkels en distributiecentra in de toekomst verlicht met ledlampen en maken bestaande koelingen en vriezers plaats voor energiezuinige varianten. Ze koelen op een efficiënte manier en recupereren de warmte die daarbij vrijkomt. Daarmee kunnen onder andere Aldi-winkels in de winter verwarmd worden. Meer controles moeten dan weer lekken van koelmiddelen voorkomen, want momenteel wordt 17 procent van de CO2 die in de atmosfeer terechtkomt veroorzaakt door lekkage van koelmiddelen. Een nieuw distributiecentrum in Turnhout, dat begin 2019 opent, zal meteen aan al deze kenmerken voldoen. “Door efficiënter te werken verlagen we onze impact op klimaat en milieu.”

Efficiëntere goederenstromen moeten ervoor zorgen dat de logistiek zo milieuvriendelijk mogelijk verloopt. Momenteel zijn die goederenstromen verantwoordelijk voor 13 procent van Aldi’s CO2-uitstoot. De keten gelooft in moderne logistieke concepten die goederenstromen bundelen en optimale transportroutes die de transportafstand verkorten.

Duurzame producten

In het duurzaamheidsrapport staat eveneens te lezen dat Aldi voedselverspilling wil tegengaan door in te zetten op een duurzaam productaanbod. Daarom dragen meer dan 800 Aldi-producten een EU-biolabel . Bovendien gebruikt de keten ongeveer 89 procent gecertificeerde duurzame palmolie in de eigenmerkproducten en zet hij in op een volledige duurzame toeleveringsketen voor vis en zeevruchten.

Als het economisch en ecologisch zinvol is, wil Aldi gebruikmaken van herbruikbare transportverpakkingen. In België wordt zo momenteel al meer dan 90 procent van het afval gerecycleerd. Ook de beroemde plastic draagtas van Aldi verdwijnt dit jaar nog volledig uit de rekken. De supermarktketen vindt dat het tijd is voor actie en vervangt de plastic zak door een herbruikbare tas die voor 80 procent uit gerecycleerd materiaal bestaat.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.