ALDI ontvangt duurzaamheidslabel voor distributiecentrum in Turnhout

De Duitse supermarktketen ALDI heeft in Turnhout een nieuw distributiecentrum geopend met een duurzaam karakter. Als eerste industriegebouw in België kreeg het centrum het label ‘outstanding’ van duurzaamheidskeurmerk BREEAM.

Fran Herpelinck | 15 januari 2019
Aldi Turnhout 2019 325
Kersvers energieminister Lydia Peeters mocht het nieuwe centrum mee op gang drukken.

ALDI bouwde in Turnhout al zijn achtste distributiecentrum in ons land, als bijkomend steunpunt (naast Rijkevorsel) voor de filialen in de provincie Antwerpen. Met het gebouw, dat vandaag officieel ingehuldigd werd, wil graag ALDI haar duurzaamheidsambities in de kijker zetten.

De retailgroep investeerde onder meer in een zonnedak met 4.000 panelen, die het jaarlijkse stroomverbruik van 300 gezinnen kunnen opwekken. Ook wordt het centrum gekoeld met afgevangen CO2, ligt er een groenzone met streekplanten rond het gebouw en zijn er zo min mogelijk irriterende stoffen gebruikt bij de productie van de kantoormeubelen.

Veelzijdig keurmerk

Van het keurmerk BREEAM kreeg de nieuwe site het label ‘outstanding’, wat volgens duurzaamheidsbureau Encon een primeur is voor een industrieel gebouw in België. Dit label is enkel weggelegd voor gebouwen die veelzijdig sterk scoren, op het vlak van management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik, ecologie en (het tegengaan van) vervuiling. Andere voorbeelden van gebouwen met het label zijn de nieuwbouw van het Rode Kruis in Mechelen of het nieuwe centrum van intercommunale IOK in het Antwerpse Laakdal.

Het nieuwe centrum van ALDI is in totaal 4 hectare groot en heeft ongeveer 50 miljoen euro gekost. Vanaf 3 februari is het volledig operationeel. Bij de feestelijke opening gaf ALDI aan dat ook de zeven andere Belgische distributiecentra dit jaar zonnepanelen op het dak krijgen.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!