Plus Albert Heijn importeert groenten en fruit niet langer per vliegtuig

Na Lidl Nederland en Jumbo stopt nu ook Albert Heijn met het invliegen van groenten en fruit. Op die manier wil de supermarktketen zijn ecologische voetafdruk verkleinen. Een mooi initiatief, maar hoe groot is de impact van zo’n maatregel op de CO2-uitstoot? En kunnen supermarkten daarmee echt een verschil maken?

Katleen Put | 21 februari 2023
Vliegtuig Zon
Minder dan 0,2% van onze voeding wordt per vliegtuig getransporteerd.

Onze supermarkten bieden het hele jaar door een rijk aanbod van groenten en fruit aan, zelfs in de winter. Veel van die producten worden vanuit het buitenland naar België gebracht: per boot, in een vrachtwagen of met het vliegtuig. Dat heeft een grote, negatieve impact op ons klimaat.

Minst duurzame optie schrappen

Vanuit klimaatperspectief is luchttransport de minst duurzame optie. Daarom kiezen steeds meer supermarktketens ervoor om geen voeding meer te laten invliegen. Vanaf 1 juni 2023 worden groenten en fruit alleen nog per boot of over de weg naar de magazijnen van Albert Heijn gebracht. Die maatregel moet de CO2-voetafdruk van het bedrijf helpen verkleinen. De keten wil daarnaast ook meer lokaal geteelde producten gaan verkopen. Op dit moment komt de helft van alle groenten en fruit bij Albert Heijn - zoals aardbeien, peren en aardappelen - uit eigen land. Dat aandeel kan nog omhoog, meent de keten.

Beperkte impact?

Welke impact het schrappen van luchttransport heeft op de CO2-uitstoot van Albert Heijn is niet bekend. Maar volgens Tessa Avermaete, experte duurzame voeding aan de KU Leuven, zal dat zeer beperkt zijn. In het Radio 1-programma De Ochtend merkte zij eerder al op dat minder dan 0,2 procent van al onze voeding met het vliegtuig wordt getransporteerd. Ongeveer 70 procent van onze groenten en fruit wordt per boot naar Europa gebracht.

De grootste klimaatimpact van onze voedingsketen ligt bovendien niet bij het transport maar bij de landbouw, aldus Avermaete. Hoewel 29 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen gerelateerd is aan voeding, neemt transport daarvan minder dan 6 procent voor zijn rekening. Willen we écht winst boeken op klimaatvlak, dan kunnen we beter met z’n allen minder vlees en meer plantaardige producten gaan eten. Ook lokale en seizoensgebonden producten zijn meestal beter voor het klimaat dan passievruchten en sperzieboontjes uit Kenia.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.