MVO

Al 1000 arbeiders willen investeren in zonnedak Volvo

Zo’n 1000 werknemers van Volvo Car in Gent zijn geïnteresseerd om mee te investeren in zonnepanelen. Die installeert Eneco sinds begin oktober op het dak van het autobedrijf. De arbeiders krijgen een deel van de opbrengst.

Fran Herpelinck | 22 november 2018
2018 226649 Volvo Cars Manufacturing Plant In Ghent 003
Volvo Car Gent

Aan het zonnedak met 15.000 zonnepanelen hangt een prijskaartje van 4 à 5 miljoen euro vast. Energieonderneming Eneco legt 75 procent van dat bedrag in, de rest van het budget leent Volvo bij haar arbeiders via een systeem van ‘crowdlending’. Zij kunnen zes jaar lang een bedrag tussen 250 en 1000 euro investeren, waarop ze een brutorendement van 4 procent krijgen. Na de verlooptijd krijgen ze hun investeringsbedrag terug.

Op die manier hoopt Volvo Car Gent een miljoen euro op te halen. Lukt dat niet meteen, dan zullen ook Gentenaars kunnen intekenen. "Dit systeem bewijst dat bedrijven die willen investeren in groene stroom niet noodzakelijk zelf veel geld op tafel moeten leggen", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Eigen windmolens

Via de installatie van een zonnedak met 15.000 panelen wil Volvo Car Gent 5,4 procent van zijn stroomverbruik zelf opwekken. Dat moet per jaar een besparing van 200.000 euro opleveren. Gezien de Zweedse autofabrikant tegen 2025 volledig klimaatneutraal wil produceren, zet ook de Gentse vestiging al enkele jaren stappen in die richting. Zo kocht het tien jaar geleden al groene stroom uit waterkrachtcentrales aan, gevolgd door de bouw van drie eigen windmolens. Sinds 2016 ligt er in de Gentse haven een warmtenet, waar Volvo en papierfabriek Stora Enso op aangesloten zijn. “Wat Volvo maakt, heeft een effect op het milieu. Daar moeten we niet flauw over doen. Toch willen onze wagens zo duurzaam mogelijk produceren”, zegt Eric Van Landeghem, vicepresident Global Production Operations in De Standaard.

Grootste van Gent

De 15.000 zonnepanelen zullen op piekmomenten samen vijf megawatt produceren, het equivalent van de hoeveelheid stroom voor 1300 gezinnen. Met een oppervlakte van 50.000 vierkante meter, of tien voetbalvelden, wordt het zonnedak van Volvo niet het grootste van Gent. Die eer is weggelegd voor Flanders Expo, maar Volvo bekijkt of het ook andere fabrieksdaken kan inzetten voor het opwekken van zonnestroom. Het nieuwe park zal eind dit jaar klaar zijn voor gebruik.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!