Airbus lanceert pseudo-satelliet op zonne-energie

Vliegtuigbouwer Airbus Defense and Space heeft deze week de Zephyr S HAPS aan de wereld voorgesteld, een onbemande luchtvoertuig dat volledig op zonne-energie werkt. Het gaat om een pseudo-satelliet die op slechts 20 kilometer van de aarde vliegt. Voor elke traditionele satelliet die door een Zephyr-toestel vervangen wordt, kan jaarlijks 2000 ton brandstof uitgespaard worden.

Lien Moris | 19 juli 2018
Zephyr Airbus
© Airbus

De vleugels van de Zephyr S HAPS (High Altitude Pseudo-Satellite) zijn voorzien van hoog-efficiënte zonnepanelen met een piekvermogen van 250 watt per vierkante meter. Om ’s nachts in de lucht te blijven heeft het toestel batterijen aan boord. De aandrijving gebeurt met twee elektrische motoren die elk een tweebladige propeller aandrijven. Als je een traditionele satelliet door een Zephyr-toestel zou vervangen, spaar je jaarlijks 2000 ton brandstof uit.

Monitoring en rampenbeheer

Het toestel kan dezelfde taken uitvoeren als traditionele satellieten, maar vliegt veel dichter bij de aarde, op zo’n 20 kilometer hoogte, wat tal van voordelen biedt. Sophie Thomas, hoofd van het Zephyr-programma bij Airbus: “Zephyr biedt nieuwe mogelijkheden voor zowel militaire als commerciële klanten. Het toestel kan een revolutie veroorzaken in rampenbeheer, inclusief het monitoren van de verspreiding van bosbranden of olielozingen. Het biedt permanent toezicht en kan zo het veranderende landschap en milieu opvolgen. Daarnaast kan de Zephyr ingezet worden om te communiceren met de meest geïsoleerde delen ter wereld.”

120 dagen in de lucht

Het toestel kan zelfstandig starten en landen. Het is de bedoeling dat het zo’n 120 dagen in de lucht kan blijven. De Zephyr is momenteel bezig met een testvlucht en heeft al duizend vlieguren achter de rug. In de toekomst zullen de toestellen opstijgen vanop een site in West-Australië. Die zal operationeel zijn vanaf september.

Bron: Airbus

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!