Advertentie FrieslandCampina zet milieubewuste consumenten op verkeerde been

De Nederlandse Reclame Code Commissie oordeelt dat een advertentie voor yoghurt van FrieslandCampina misleidend is. De advertentie wekt de indruk dat bij de productie van de yoghurt rekening is gehouden met het welzijn van weidevogels zoals de grutto.

Lien Moris | 30 januari 2023
Grutto_ Johnny_px
Pixabay

Op de advertentie, die op 24 juni 2022 eenmalig in de krant NRC verscheen, zijn naast een grote yoghurtbeker een boer en een koe te zien, in een weide in de vorm van Nederland, met daarin margrieten, een atalantavlinder en een grutto. Volgens de klager suggereert de afbeelding dat de yoghurt “wordt gemaakt van melk van melkrundveehouderijen met een bedrijfsvoering die gunstig is voor weidevogels zoals de iconische grutto, voor insecten zoals de atalanta en voor bloemen”.

In werkelijkheid is de intensieve landbouwpraktijk van veel melkrundveehouderijen de oorzaak van het teloorgaan van (het leefgebied van) de grutto en bijbehorende soorten insecten en planten. Slechts heel weinig melkrundveehouderijen in Nederland opereren op een manier die de biodiversiteit bevordert.

FrieslandCampina beweert inspanningen te doen voor de natuur en het klimaat, maar de zuivelcoöperatie kan niet aantonen dat die maatregelen goed zijn voor het welzijn van de grutto. De commissie achtte de klacht dan ook gegrond.

Bron: Stichting Reclame Code

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!