Plus Adidas en Gucci ontwikkelen fashionproducten uit schimmeldraden

Adidas, Stella McCartney, luxesportmerk Lululemon en Gucci's moederbedrijf Kering brengen dit jaar producten op de markt gemaakt uit een nieuw, veganistisch leer. Mylo, zoals het nieuwe materiaal heet, ziet eruit en voelt als dierlijk leer, maar is gemaakt uit mycelium of zwamvlok.

Ellen Vervoort | 11 januari 2021
Mylo Adidas
Als investeerders hebben de fashionhuizen exclusieve rechten op het nieuwe materiaal.
© Mylo / Bolt Threads

De vier merken investeerden enkele miljoenen in het Amerikaanse biotechnologische bedrijf Bolt Threads. Als consortium wilden ze daarmee een toeleveringsketen voor het veganistische leer creëren, zodat het op commerciële schaal beschikbaar wordt. Missie geslaagd: dit jaar komt het materiaal voor het eerst op de markt.

Paddenstoelenwortels

Mycelium of zwamvlok is het netwerk van alle draden van een schimmel, alle ‘wortels’ die paddenstoelen gebruiken om te groeien. Bolt Threads voedt deze cellen met zaagmeel en ander organisch materiaal. In een omgeving waarin de temperatuur en de vochtigheidsgraad nauwgezet worden gecontroleerd, groeien de schimmeldraden op amper twee weken tijd uit tot een schuimachtige laag.

Van de geoogste zwamvlok maakt Bolt Threads een materiaal dat lijkt op kurk en – op een naar eigen zeggen milieuvriendelijke manier – wordt gekleurd. De bijproducten krijgen een nieuw leven als compost.

Levenscyclusanalyse

Er komt dit jaar meteen een hele reeks producten op de markt. Adidas zal sneakers maken, Stella McCartney (die ook vaak collecties voor het sportmerk ontwerpt) gebruikt het in accessoires. Als investeerders hebben de vier merken exclusieve rechten op het nieuwe materiaal. Het uiteindelijke doel is om de productie van Mylo op te schalen zodat het ook voor kleinere bedrijven betaalbaar wordt.

Hoeveel CO2 de productie van het materiaal precies uitstoot, hoeveel grondstoffen er exact nodig zijn en wat de impact ervan is op het milieu, is tot nu toe nog niet publiek gemaakt. Volgens Jamie Bainbridge, ondervoorzitter productontwikkeling bij Bolt Threads, volgt er dit jaar een uitgebreide levenscyclusanalyse.

mylo-unleather.com

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.