Adidas bant nieuwe plastics vanaf 2024

Vanaf 2024 zal Adidas alleen nog tweedehands plastic gebruiken in haar producten. Zo zou het bedrijf jaarlijks 40 ton nieuw plastic uitsparen.

Lien Moris | 20 juli 2018
Adidas Sneaker Gerecycleerd Plastic

Adidas bindt de strijd aan tegen de groeiende plastic soep door vanaf 2024 enkel nog gerecycleerd plastic te gebruiken in zijn kleding, schoenen, verpakkingen, kantoren en distributiecentra. De helft van het materiaal dat het sportmerk gebruikt is plastic, meer specifiek polyester. De ingreep zal 40 ton nieuw plastic per jaar uitsparen.

Polyester uitfaseren

Het bedrijf brengt elk jaar 920 miljoen producten op de markt. Daar is veel plastic voor nodig. “Omdat we met zulke grote volumes werken, kunnen we de omwenteling niet meteen maken”, vertelt Adidas-topman Eric Liedtke aan The Financial Times. “Ook omdat gerecycleerd polyester momenteel 10 tot 20 procent duurder is dan nieuw polyester. Daarom faseren we nieuw geproduceerd polyester langzaam uit, om de extra kosten niet in één jaar op te hoeven vangen. Zo bevat 41 procent van de aankomende lente- en zomerkleding hergebruikt plastic.”

Vorig jaar bracht Adidas al loopschoenen op de markt die voor 95 procent bestaan uit gerecycleerd plasticafval dat verzameld werd op stranden en in kuststreken. Daar zijn intussen meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

“Niet ambitieus genoeg”

Meike Rijksen, campagneleider van Greenpeace op gebied van plastic, maakt in Het Laatste Nieuws een kanttekening bij het nieuws. “De plannen van Adidas zijn bij lange na niet ambitieus genoeg. Gezien het stijgende gebruik van plastic valt tegen de huidige vervuilingsproblemen, zoals de plastic soep, niet op te recyclen. Bovendien komen tijdens het wassen van producten met polyester ook hergebruikte microplastics vrij die in de oceaan belanden. Bedrijven zouden een grotere impact hebben als ze minder plastic zouden gebruiken, in plaats van gerecycled plastic.”

Lees ook zeker ons dossier 'Rethinking Plastics'

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!