AB InBev gebruikt restalcohol van alcoholvrij bier als biobrandstof

Hoe kunnen we de alcohol die overblijft bij de productie van 0%-bieren nuttig inzetten? AB InBev komt met een circulaire toepassing: biobrandstof.

Inès Aoun | 19 februari 2019
​AB InBev gebruikt restalcohol van alcoholvrij bier als biobrandstof​

De productie van alcoholvrij bier zadelt biergigant AB Inbev wekelijks met 75.000 liter restalcohol op. Na het fermentatieproces wordt de alcohol immers uit het bier gehaald. Tot nu toe werd de alcohol gezien als restafval. Maar het team van David De Schutter, hoofd R&D voor AB InBev Europa werkte de voorbije twee jaar enkele concrete toepassingen uit voor hergebruik: “Met 85 blikjes alcoholvrij bier kan je 1 liter biobrandstof produceren. Ons doel is om op termijn geen alcoholafval meer te hebben, maar het zoveel mogelijk opnieuw in te zetten.”

Van 1 miljoen liter restalcohol tot biobrandstof

AB InBev werkt hiervoor samen met Alcogroup, een Belgische producent van biobrandstoffen. De producent koopt vanaf nu tot eind juni 1 miljoen liter restalcohol op om daar biobrandstof van te maken. Concreet: 100 liter restalcohol levert 18 liter biobrandstof op.

Initieel verliep die omzetting niet van een leien dakje. Het alcoholpercentage was te laag en niet stabiel genoeg. “Om de restalcohol interessant te maken voor Alcogroup hebben we gewerkt aan de stabilisatie van het proces" zegt Yleni De Neve van AB InBev. Zo ligt het alcoholpercentage nu rond de 18 procent. Alcogroup bewerkt die alcohol tot een nog hoger percentage.

Ondertussen zoekt AB InBev nog naar andere toepassingen. In Australië maakt de bierproducent bijvoorbeeld al hoogwaardig azijn op basis van restalcohol.

Bron: persbericht, hln.be

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!