Sustainable Development Goal (SDG) 7 stelt dat tegen 2030 iedereen toegang moet hebben tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Uit een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) en verschillende VN-instellingen, blijkt dat we nog ver van die doelstelling afzitten en er weinig beterschap in zicht is. Dat komt deels omdat de financiële steun voor duurzame energie in lage- en middeninkomenslanden al van voor de covid-pandemie afneemt. Bovendien gaan de fondsen die er zijn maar naar een klein groepje landen. Aan de andere kant zorgt de huidige wereldwijde energiecrisis wellicht wel voor meer investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie.
Ongezond koken
De energie waarmee mensen koken is een belangrijk aandachtspunt in het rapport. In 2021 gebruikten 2,3 miljard mensen nog steeds open vuren met hout of andere vervuilende brandstoffen om eten te bereiden. Daarbij worden gezinnen blootgesteld aan giftige niveaus van luchtvervuiling en nog elk jaar sterven 3,2 miljoen mensen aan de gevolgen daarvan, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarnaast kost het veel tijd om de nodige brandstof te verzamelen en dat beperkt de toegang tot onderwijs voor kinderen en de arbeidskansen van vrouwen.
Zonder bijkomende actie zullen naar schatting 1,9 miljard mensen in 2030 nog steeds met vuile energiebronnen moeten koken. In datzelfde scenario hebben 660 miljoen mensen in 2030 nog altijd geen toegang tot elektriciteit, een schamele vooruitgang ten opzichte van 375 miljoen mensen in 2021. De situatie is het meest schrijnend in Afrika ten zuiden van de Sahara en vooral in stedelijke gebieden. Als we de SDG’s alsnog willen waarmaken, stelt het rapport, moeten we de internationale overheidsfinanciering herstructureren en investeringskapitaal op grote schaal mobiliseren.
“De hoge energieprijzen hebben de meest kwetsbaren hard getroffen, vooral die in de zich ontwikkelende economieën”, zegt IEA-topman Fatih Birol. “Hoewel de overgang naar schone energie sneller verloopt dan velen denken, is er nog veel werk aan de winkel om de miljarden mensen die zonder energie leven duurzame, veilige en betaalbare toegang tot moderne energiediensten te bieden.”