Plus 80 Vlaamse bedrijven engageren zich om wegwerpverpakkingen te verminderen met 15.000 ton

De deelnemers aan de Green Deal Anders Verpakt zoeken de komende drie jaar naar manieren om het hergebruik van verpakkingen te stimuleren en onnodige exemplaren te vermijden. Hun ambitie is het aantal wegwerpverpakkingen met 15.000 ton verminderen.

Inès Aoun | 15 maart 2022
Ondetekening Green Deal Av

Op zo’n tien jaar tijd steeg de hoeveelheid huishoudelijke verpakkingen voor eenmalig gebruik met 10 procent. Experts schatten het totale gewicht aan eenmalig verbruikte verpakkingen in België op ruim 900.000 ton per jaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om flacons van verzorgingsproducten of plastic en kartonnen verpakkingsdozen.

Onzekerheden

Maar de verpakkingen hergebruiken of zelfs volledig weglaten is niet altijd eenvoudig. Er spelen onzekerheden rond de effectieve vermindering van de milieu-impact, het draagvlak bij de klant, de financiële gevolgen voor het bedrijf, de extra werklast, de gevolgen voor de bescherming en de kwaliteit van het product … Zo’n tachtig bedrijven en organisaties zoeken samen met initiatiefnemers de OVAM, de speerpuntcluster VIL, COMEOS, Detic en Fevia Vlaanderen naar oplossingen.

Hervulstations

Er worden nu al enkele innovatieve projecten in de praktijk getest. Zo plaatsten Delhaize en Ecover in de AD Quartier Bleu in Hasselt hervulstations voor een reeks producten van Ecover. Die hervulstations draaiden al proef in twee winkels in Vlaanderen (Kessel-Lo en SintKatelijne-Waver), maar in het kader van de Green Deal rolt Ecover het project samen met Delhaize verder uit.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.