Plus 65% van grote bedrijven anticipeert al op Europese klimaatwet

Meer dan de helft van alle grote ondernemingen in België treft maatregelen om de impact op het milieu te verminderen. Dat blijkt uit een survey van adviesbureau BDO bij Europese bedrijven.

Ellen Vervoort | 12 februari 2020
bedrijven duurzaamheid BDO
Jongere werknemers dragen duurzaamheid hoog in het vaandel, wat voor bedrijven een reden te meer is om een klimaatneutraal businessmodel na te streven.
Priscilla Du Preez

Om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden, legt de Europese Commissie binnenkort een klimaatwet op tafel (die deel uitmaakt van haar Green Deal, red.). Maar liefst 65 procent van de respondenten van BDO zegt dat een transitie naar een CO2-neutraal businessmodel de komende vijf jaar dan ook een belangrijk onderdeel van hun strategie uitmaakt. 39 procent van de ondervraagden gelooft dat de Europese emissiedoelstellingen een positieve impact zullen hebben op hun zakendoen.

Ecologische voetafdruk verkleinen

Ruim één op drie Europese bedrijven koestert sterke groeiambities voor de komende vijf jaar. Tegelijk nemen ze naar eigen zeggen concrete maatregelen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, zoals kiezen voor recycleerbare verpakkingsmaterialen, inzetten op groener transport en overschakelen op elektrische machines in plaats van machines die door diesel worden aangedreven.

Fabrice Grognard van BDO België: “Veel bedrijven moedigen thuiswerk aan. 43 procent van de respondenten bereidt zich voor op een stijging van thuiswerk. Tegelijkertijd maken ze mobiliteitsbudgetten transparanter en plannen ze alleen een zakenreis als het echt niet anders kan. Daarnaast schakelen meer en meer bedrijven voor hun energievoorziening over naar hernieuwbare energiebronnen om zo hun ecologische voetafdruk te verminderen.”

Verwachtingen jonge generatie

Jongere werknemers dragen duurzaamheid bovendien hoog in het vaandel, wat voor bedrijven een reden te meer is om een duurzaam businessmodel na te streven. Trond-Morten Lindberg, CEO EMEA BDO Global: “Duurzaamheid beperkt zich niet louter tot het milieu. Ook andere indicatoren zoals onderwijs, gelijkheid, vrede en armoede spelen mee. Het is belangrijk dat bedrijven daarmee bezig zijn, want de jongere generaties verwachten van de bedrijven dat ze daarin investeren en er rekening mee houden".

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.