Plus 5G, de sleutel tot slimme steden, is op komst

Zelfrijdende auto’s, robots, de Internet of Things-revolutie en smart cities: allemaal hebben ze hetzelfde supersnelle communicatienetwerk nodig: 5G. Maar het zal nog even duren voor de opvolger van 4G in België doorbreekt. Een stand van zaken.

Margot Kennis | 14 februari 2018
Pexels Photo 861095

Sneller, veiliger, duurzamer?

5G, zo heet het jongste broertje van het 4G-netwerk. Tegenover het vorige 3G-netwerk betekende 4G al een enorme stap vooruit. Het netwerk is goed voor een downloadsnelheid van 150 tot 225 megabits per seconde. Met het nieuwe 5G wordt de downloadcapaciteit nog eens flink opgetrokken, naar 1 gigabyte (of 1000 megabyte) per seconde. Surfen op het internet zou daardoor tien keer sneller verlopen dan met het huidige 4G-netwerk.

Snelheid is niet het enige voordeel van die hogere downloadcapaciteit. 5G maakt het mogelijk om met verschillende toestellen tegelijk verbinding te maken met een netwerk, wat bij 4G vaak niet mogelijk is. Het nieuwe netwerk zorgt ook voor een veiligere verbinding en voor minder energieverbruik bij smartphones. Maar wat van 5G echt een revolutionair netwerk kan maken, is dat het de vertraging op de verbinding tussen toestellen en servers – de zogenaamde latency – bijna volledig wegwerkt.

Die hoge downloadcapaciteit stelt de technologische sector wel voor een nieuwe uitdaging op het vlak van duurzaamheid. De uitwisseling van data zal in de toekomst exponentieel toenemen, waardoor er ook veel meer servers nodig zijn om al die data op te slagen. Die servers verbruiken immens veel energie. Vandaag zijn ze al verantwoordelijk voor vijf procent van de CO2-uitstoot wereldwijd. Ter vergelijking: dat is evenveel als de luchtvaartsector. Bij de bouw van nieuwe datacentra zullen duurzame oplossingen dus absoluut prioriteit moeten krijgen.

Slimme steden en zelfrijdende auto’s

De volgende jaren komen er ook tal van toepassingen bij die om een sterker, sneller mobiel netwerk vragen dan het 4G-netwerk. Zo is het supersnelle 5G-netwerk is nodig als we binnenkort allemaal met een zelfrijdende auto willen rijden. Wagens moeten met elkaar kunnen communiceren, data van verkeerlichten kunnen verwerken enzoverder. Dat kan alleen met 5G. Een andere belangrijke toepassing is de slimme stad van de toekomst, waarin big-datatechnologie en data-uitwisseling ingezet worden om de levenskwaliteit van alle inwoners te verbeteren. Smart cities reiken veel verder dan de moderne verbindingen tussen smartphones: ook zelfrijdende auto’s, verkeerslichten, thermostaten en zelfs robots zouden in de toekomst data met elkaar gaan uitwisselen.

Door de hoogwaardige kwaliteit van het 5G-netwerk is zo’n ononderbroken uitwisseling van data in de toekomst dus mogelijk. Al schuilt er een addertje onder het gras: om het 5G-netwerk te verspreiden, zullen bedrijven miljoenen kleine gsm-antennes moeten bouwen. Het signaal gaat immers niet door muren, daken of ramen. Bovendien neemt het sterk af over lange afstanden. Onderzoekers voorspellen daarom dat 5G het huidige 4G-netwerk niet volledig zal vervangen, maar als een supersnelle aanvulling op dat netwerk zal functioneren.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.