Partnerinterview

5 tips voor een duurzame bedrijfsvloot

Duurzame mobiliteit is sinds twee jaar een topprioriteit bij Aquafin. Samen met zijn werknemers begon het waterzuiveringsbedrijf aan de missie om zijn vloot, het bedrijfsverkeer en het woon-werkverkeer groener te maken. Van geleasede bakfietsen tot flexplekken: vijf lessen van een durver.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het magazine:
Susanova Magazine september 2019
Fran Herpelinck | 16 september 2019
Fb Mobiliteit Carpoolers 2019 1
Aquafin bant diesel

1. Start met een nulmeting

In 2017 liet Aquafin via de provincie Antwerpen een mobiscan uitvoeren, een nulmeting rond bedrijfsmobiliteit. “We wilden in de eerste plaats de samenstelling van de bedrijfsvloot in kaart brengen, evenals het aantal gereden kilometers en het totale brandstofverbruik. Maar ook het woon-werkverkeer van ons personeel namen we onder de loep. Die cijfers gaven ons een houvast om concrete maatregelen uit te denken”, zegt Sabine Schellens, directeur HR en Organisatieontwikkeling. Het resultaat was een helder rapport dat niet alleen de CO2-uitstoot van het bedrijfsverkeer zichtbaar maakte, maar ook inzicht bood in de verplaatsingen van de werknemers en de bereikbaarheid van werkplekken.

2. Geef groene nudges

Via kleine duwtjes zet Aquafin zijn werknemers aan om betere ecologische keuzes te maken. Zo zijn dieselvoertuigen geschrapt uit de catalogus van leasewagens. In de aanbieding, naast benzinewagens: cng-wagens, volledig elektrische wagens en plug-inhybrides. Werknemers die voor een milieuvriendelijk model kiezen, krijgen van het bedrijf een financiële stimulans. Aquafin kijkt daarvoor naar de ecoscore van het voertuig, die ruimer gaat dan louter de CO2-uitstoot.

“Om in ons opzet te slagen moeten we niet alleen een duidelijk kader scheppen, maar mensen ook extra aanmoedigen om groene keuzes te maken”, stelt Schellens. “Voor de elektrische wagens die momenteel in omloop zijn, investeerden we bijvoorbeeld in thuislaadpalen en laadinfrastructuur op de bedrijfsparking van ons hoofdkwartier in Aartselaar. Tegelijk maken we duidelijke afspraken. Zo volgen we bijvoorbeeld op of plug-inhybride wagens effectief op groene energie rijden.” Dienstvoertuigen zijn aan andere regels gebonden: ze worden niet actief vervangen, maar krijgen bij defect of wanneer ze aan vervanging toe zijn een opvolger op cng 20, als er in de nabijheid voldoende tankgelegenheid is."

"We investeerden in thuislaadpalen en laadinfrastructuur op de bedrijfsparking van ons hoofdkwartier in Aartselaar"

Sabine Schellens (Aquafin)

3. Stippel doelstellingen uit

De nulmeting vormde voor Aquafin een leerrijke call to action. Het bedrijf stapte in het Lean and Green Personal Mobility-project van het expertisecentrum Smart Mobility, dat bedrijven aanzet en helpt om de uitstoot van hun voertuigen drastisch terug te dringen. Aquafins engagement? De CO2-uitstoot van het wagenpark op vijf jaar tijd, tegen 2021, met 20 procent verminderen én tegen 2025 alle dieselwagens bannen.

De inspanningen voor een groenere mobiliteit passen in een bredere ambitie. Schellens: “We bouwen al jaren een ecologische reflex in als het over (her)gebruik van afvalwater of hemelwaterplannen gaat. Die focus hebben we via drie pijlers verbreed naar onze volledige onderneming: ‘positieve impact’, ‘kansen creëren’ en ‘groen doen’. Onder dat laatste thema passen ook onze inspanningen voor mobiliteit.”

©Frederikbeyens Hk Fietsers 28
Driehonderd werknemers maken gebruik van het uitgebreide leaseprogramma voor fietsers.
©Frederikbeyens

4. Iedereen op de fiets

Nieuw sinds 2018: een uitgebreid leaseprogramma voor fietsen. Voor een bepaald bedrag per maand leasen werknemers van Aquafin een fiets naar keuze van het bedrijf, die na een aantal jaren hun eigendom wordt. Dat ze op jaarbasis minstens 20 procent moeten fietspendelen, is de enige verplichting. Schellens: “Op die manier hoeven onze werknemers niet meteen een grote som uit te geven voor een kwaliteitsfiets en leggen we hen een gezond doel op. Bovendien kan om het even welk type fiets geleased worden. Sommige mensen komen graag met de racefiets, anderen zetten dan weer liever eerst de kinderen af in de crèche of op school met een geleasede bakfiets.”

De eerste resultaten van het leasefietsenprogramma zijn indrukwekkend: op een totaal van ongeveer duizend werknemers zijn er sinds vorig jaar driehonderd ingestapt.

Sabine Schellens

"Om het even welk type fiets kan worden geleased. Sommige mensen komen graag met de racefiets, anderen zetten liever eerst de kinderen af op school met een geleasede bakfiets"

Sabine Schellens (Aquafin)

5. Promoot flexwerken

De meest duurzame kilometer is er een die niet wordt afgelegd. Volgens die filosofie startte Aquafin een zestal jaren geleden met een flexwerkprogramma: naast het hoofdkantoor in Aartselaar beschikt Aquafin over satellietkantoren in Gent, Herentals en Leuven, zodat werknemers dichter bij huis aan de slag kunnen. “Onze mensen werken sinds enkele jaren plaats- en tijdonafhankelijk. Dat betekent concreet dat ze één dag per week in Aartselaar verwacht worden, maar voor het overige zelf hun werktijd en locatie kunnen bepalen”, vertelt Schellens.

Ook beschikt Aquafin over heel Vlaanderen over een vijftigtal ‘flexplekken’, ook in waterzuiveringsstations, waar werknemers vrij kunnen komen werken naargelang hun tijdschema. Als ze een vergadering hebben in de buurt, bijvoorbeeld, of om verkeersdrukte te vermijden

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!