Plus 4 voorbeelden van bijna-klimaatneutrale wijken

Een volledig klimaatneutrale wijk, laat staan een volledige stad, bestaat nog niet. Niet voor lang meer, want in binnen- en buitenland worden de eerste projecten uit de grond gestampt. Enkele voorbeelden van bijna-klimaatneutrale wijken.

Elke Doms | 26 april 2019
Img 2166 2 1
De ecologische woonwijk EVA-Lanxmeer in het Nederlandse Culemborg.
©Bewonersvereniging EVA-Lanxmeer

Lees hier het artikel over hoe we klimaatneutrale wijken in de praktijk kunnen brengen.

Sociaal wonen op geothermie in Kuringen

Sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen een voortrekkersrol spelen in energiezuinig wonen. Bij nieuwe woonprojecten kunnen ze beslissen om een eigen, groen energiesysteem te voorzien, zonder dat ze daarbij rekening moeten houden met de duurzame drive van private eigenaars. Sociale huisvestingsmaatschappij Cordium bouwde in Kuringen, een deelgemeente van Hasselt, 42 stapelwoningen. Dat concept omvat een gebouw twee of meer met elkaar verbonden zelfstandige woningen. De woningen in Kuringen worden verwarmd via een warmtenet op basis van geothermie. De warmte wordt op 90 meter diepte onttrokken en verder opgewarmd door een centrale verwarmingsinstallatie op basis van warmtepompen. De verschillende woningen zijn daarop aangesloten. Dit concept zorgt voor een reductie van de CO2-uitstoot met een derde in vergelijking met klassieke woningbouw.

Ecologische woonwijk EVA-Lanxmeer (NL)

In de Nederlandse stad Culemborg, niet ver van Utrecht, ligt de woonwijk EVA-Lanxmeer. De wijk telt ruim driehonderd woningen en meerdere openbare gebouwen. Door de integratie van woon-, werk- en recreatiegelegenheid en de ligging nabij het centrum van de stad en het openbaar vervoer, hebben de inwoners hun auto maar zelden nodig. Het gebruik van fossiele brandstoffen wordt zoveel mogelijk teruggedrongen. Zo is er een collectief verwarmingssysteem met een warmtenet met drinkwater als primaire warmtebron. De warmte van dat water – zo’n 12°C – wordt onttrokken in het warmtestation dat zich naast het waterwinningsbedrijf bevindt. De wijk staat ook bekend om zijn actieve en ondernemende bewonersvereniging die duurzaamheid, landschappelijke inbedding, mobiliteit, sociale betrokkenheid en watermanagement op een geïntegreerde manier aanpakt.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.