Plus 33 miljard liter Blue Deal projecten

De Vlaamse regering steunt vijf investeringsprojecten rond hergebruik van afvalwater in het kader van de Blue Deal. In totaal zullen de projecten jaarlijks 33,3 miljard liter opzuiveren tot proces- of drinkwater.

Koenraad Coel | 26 oktober 2022
Pantarein Water La 1248 20220830
Pantarein Water

In Vlaanderen gebruiken we enorme hoeveelheden drinkwater voor industriële processen zoals koeling. Tegelijkertijd laten we veel van ons rioolwater na zuivering gewoon wegstromen. Dit voorjaar deed de Vlaamse regering een oproep voor projecten rond het hergebruik van gezuiverd afvalwater. Er viel 11 miljoen euro aan subsidies te verdienen, afkomstig uit de Blue Deal die Vlaanderen moet wapenen tegen waterschaarste. Nu zijn er 5 concrete investeringsprojecten gekozen. Samen zullen ze 155 miljoen euro besteden om 33,3 miljard liter gezuiverd rioolwater opnieuw bruikbaar te maken voor industriële processen of zelfs als drinkwater. Dat komt overeen met het waterverbruik van een miljoen mensen.

Innovatieve projecten

Het grootste project is gesitueerd in het Antwerpse havengebied onder de naam Waterkracht. Water-Link, Aquafin, PMV en Ekopak werken er samen om vanaf 2025 jaarlijks 20 miljard liter gezuiverd koelwater te leveren aan klanten als TotalEnergies. Pantarein Water werkte een project uit om het behandelde rioolwater van de gemeente Langemark verder op te zuiveren tot drinkwaterkwaliteit voor zuivelverwerker Milcobel. Farys en De Watergroep gaan Aalsters afvalwater zuiveren, waarna het via een pijpleiding naar een ondergrondse opslagplaats gaat als drinkwater reserve. In Sint Truiden starten De Watergroep en Bosaq nog een drinkwaterproject en Ekopak zuivert afvalwater voor de industrie rond Ieper en Harelbeke.

“Met de investering tonen we aan dat afvalwater een volwaardige waterbron kan zijn”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Met de Blue Deal geven we de innovatiefste productieprocessen een duwtje in de rug, zodat ook andere ­bedrijven in Vlaanderen zien wat mogelijk is.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Schoon water en sanitair