Plus 300 km bereik op een kwartiertje: Gent krijgt het eerste Europese 'tankstation' zonder pomp

Fastned wint de aanbesteding voor twee grote tankstations langs de E17 in Gentbrugge. Er komen geen benzine- of dieselpompen, wel twaalf oplaadpunten. Tegen 2025 moet er om de 25 km een ultrasnellader te vinden zijn langs snel- en gewestwegen.

Koenraad Coel | 27 maart 2023
Fastned Largefastchargingstation 1
Fastned

Het Nederlandse laadnetwerk Fastned gaat de eerste grote snelwegstations bouwen die het zonder benzine- of dieselpompen doen. De Europese primeur is voor Gent, aan weerszijden van de E17. In de plaats van benzinepompen krijgen de stations twaalf krachtige snelladers. Daar zullen alle types elektrische auto’s, caravans en vrachtwagens kunnen opladen. Dankzij een capaciteit van 400 kilowatt kunnen ze in een kwartier tot zo’n 300 kilometer rijbereik opladen. De stations moeten tot duizend voertuigen per dag kunnen opladen, met stroom die uitsluitend afkomstig is uit wind- en zonne-energie. Een deel daarvan wekken de stations zelf op, dankzij zonnepanelen op de luifels. Daarnaast zullen er de gewoonlijke winkels, toiletten, picknick- en speelplaatsen voorzien zijn. De bouw van de stopplaatsen zal beginnen in 2024.

Ultrasnellader ambitie 2025

De elektrische tankstations in Gent maken deel uit van het plan om elke 25 kilometer ultrasnelladers (≥150 kW) te voorzien langs alle grote verkeersassen in Vlaanderen. Die onderlinge afstand is volgens het kabinet van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) bewust gekozen om mensen vertrouwen te geven dat ze altijd in de buurt kunnen opladen. Ondertussen zijn al 129 plaatsen aangeduid langs snelwegen en drukke gewestwegen. Tegen 2025 moeten de ultrasnelladers daar operationeel zijn. De ambitie van Peeters is dat er dan in totaal 35.000 laadpunten zijn over heel Vlaanderen, vergeleken met 20.000 nu.

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.

SDG

Betaalbare en duurzame energie Industrie, innovatie en infrastructuur