Plus 2500 grootste industriële elektriciteitsverbruikers verplicht zonnepanelen te plaatsen

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir beslist om grote industriële elektriciteitsverbruikers te verplichten om tegen juli 2025 zonnepanelen te installeren. Ook voor overheidsgebouwen wordt de lat hoger gelegd.

Inès Aoun | 11 mei 2022
Solar Panels G5C7Ed9E39 1920

Vanaf 2025 zullen grote elektriciteitsafnemers die op jaarbasis 1000 megawattuur of meer elektriciteit van het net afnemen, in principe een deel van die stroom op hun eigen dak moeten produceren, met zonnepanelen. In totaal gaat het over zo’n 2500 grootverbruikers. Voor 700 overheidsgebouwen wordt de grens aangescherpt tot 500 megawattuur per jaar. “We raden zelfs aan om meteen ruimer te gaan en voor grotere toekomstgerichte installaties te gaan”, aldus Zuhal Demir. De regering neemt de beslissing om versneld onafhankelijk van (Russisch) gas te worden.

Verantwoordelijkheid

Vorige maand kondigde Demir al aan dat ze de groenestroomcertificaten wil aanpakken omdat ze vindt dat de grote zonnepanelenparken van voor 2013 overgesubsidieerd zijn. De minister wil nu het geweer van schouder veranderen, zo blijkt nog eens uit de aankondiging over de verplichting van zonnepanelen. “Ondanks het feit dat heel veel ondernemingen al investeerden in hernieuwbare energie, blijft er nog een groot potentieel onbenut op de daken van onze gebouwen. Daarom kiezen we ervoor om na jaren van financiële aanmoediging de achtergebleven eigenaars van grote gebouwen te verplichten hun verantwoordelijkheid op te nemen.”

Verder lezen?

Maak een profiel aan en lees Susanova nu 1 maand gratis.