2017 was topjaar voor Belgische zonnepanelen

De markt van zonnepanelen ging er het afgelopen jaar sterk op vooruit, dat blijkt uit cijfers van Apere, de organisatie die duurzame energie promoot. Vooral in Vlaanderen gaat het om een opmerkelijke stijging.

Margot Kennis | 6 februari 2018
Zonnepanelen

In 2017 lag de groei van zonnepanelen de helft hoger dan het jaar voorheen. Over heel het land kwamen er voor 264 megawattpiek - de eenheid waarmee het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt – aan installaties bij. Het merendeel betrof kleine installaties, bij particulieren.

Vlaanderen op kop

De stijging was het grootst in Vlaanderen: 42.500 nieuwe installaties, samen goed voor 193 megawattpiek of 73 procent van de totale stijging. In Wallonië kwamen er 5600 installaties (33 megawattpiek) bij. 5 megawattpiek kwam uit Brussel.

De groei in 2017 was daarmee de grootste van de afgelopen vier jaar. In totaal telt ons land nu voor 3816 megawattpiek aan zonnepanelen. Samen beslagen die een oppervlakte van 4000 voetbalvelden, zo berekende Apere. Per Belg komt dat neer op 336 wattpiek.

Het voorbije jaar leverden al die panelen zo’n 3,2 terawattuur aan energie op. Dat komt neer op een aandeel van bijna 4 procent van de totale energieconsumptie in ons land. In 2016 waren zonnepalen nog goed voor 3,7 procent van het totale gebruik.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!