17 SDG’s spelen hoofdrol in nieuwe Deense eco-wijk

In de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn de plannen voorgesteld van een nieuwe, hyperduurzame woonwijk. Het is het eerste architectuurproject dat afgetoetst werd aan alle 17 duurzaamheidsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties, van klimaatactie tot armoedebestrijding.

Fran Herpelinck | 21 december 2018
Un17 Village By Lendager Group 6 889X501
Lendager Group

Tegen 2023 krijgt het district Ørestad van de Deense hoofdstad Kopenhagen een gloednieuwe woonwijk met 400 woningen. Voor ‘UN17’, zoals de site van 35.000 vierkante meter zal heten, werd een internationale ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Het voornaamste criterium voor architecten? Een woonwijk uitdenken die volledig in lijn is met de 17 SDG’s of wereldwijde duurzaamheidsdoelen, die de VN sinds 2015 hanteert.

Upcycling

Het winnende ontwerp kwam uit de koker van het Deense bureau Lendager Group, die sterk inzetten op het hergebruik van bouwmaterialen (‘upcycling’) en circulair bouwen. Die aandachtspunten komen ook in het ontwerp van UN17 prominent aan bod. Zo zal de woonwijk volledig opgetrokken worden uit hergebruikte materialen. Dat belet alvast niet om een waaier aan hernieuwbare energiebronnen in te zetten en zo veel mogelijk energie te besparen. Verder krijgt het ‘eco-dorp’ een gemeenschappelijke keuken, werkruimtes, een gastenverblijf, een badhuis en een wasruimte.

Afval als grondstof

“Gebouwen zijn de grootste uitstoters van CO2 ter wereld”, klinkt het Lendager Group. “Toch hoeft het zo niet te zijn. Kijk naar de natuur: daar bestaat afval niet. Organismen vernieuwen zichzelf en gebruiken organisch materiaal als bouwstof voor nieuw leven. Dat doen we ook in UN17. We koppelen groei los van uitstoot door afval als een grondstof te gebruiken. Op kwaliteit, uitzicht en prijs hoeven we in ieder geval niet in te boeten.”

Bron: Inhabitat

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!