100 procent duurzame Belgische chocolade tegen 2025

De Belgische chocoladesector en de grote retailers hebben zich samen met verschillende ontwikkelingsorganisaties geëngageerd om tegen 2025 alleen nog maar duurzame chocolade aan te bieden. Het partnerschap Beyond Chocolate zal focussen op de strijd tegen kinderarbeid, ontbossing en armoede.

Inès Aoun | 7 december 2018
Chocolate 183543 1920

Chocolade is big business in België. Ons land is de op een na grootste chocolade-exporteur ter wereld. We exporteren jaarlijks zo'n 600.000 ton naar onze buurlanden, de VS en China. Als het over de verduurzaming van de chocoladesector gaat, hebben we dus een stevige vinger in de pap te brokken.

Concreet engagement

Zo'n tachtig stakeholders hebben zich nu geëngageerd om alleen nog maar duurzame chocolade te produceren en te verkopen. Sectorfederatie Choprabisco zette haar handtekening onder het partnerschap, net als ngo's zoals Rikolto en Trias, de belangrijkste Belgische retailers, Vlaamse universiteiten, vakbonden ... Opmerkelijk: niet alleen Belgische chocoladebedrijven (sprekende namen als Barry-Callebaut) maar ook internationale spelers met een stek in België (zoals Mars en Mondelez) staan achter het initiatief.

Binnen zeven jaar moet alle chocolade, geproduceerd of verhandeld in België, voldoen aan een relevante certificeringsstandaard of geproduceerd worden met cacaoproducten van bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma’s. Daarvoor wordt 35 miljoen euro uitgetrokken. In 2030 moet de ontbossing als gevolg van de cacaoproductie voor de Belgische chocoladesector stoppen. Vorig jaar kwam nog aan het licht dat regenwouden in Ghana en Ivoorkust - de twee grootste producenten van cacaobonen - massaal worden gekapt om plaats te maken voor cacaoplantages. Ten slotte engageren de ondertekenaars zich ook om de lokale producenten een leefbaar loon te bieden.

Belgisch SDG Charter

Beyond Chocolate kwam er onder impuls van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. Het partnerschap bouwt verder op het Belgische SDG Charter voor Internationale Ontwikkeling. Dat werd twee jaar geleden gelanceerd en brengt de privésector, het middenveld en de overheid samen rond de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Duurzaamheidsorganisaties The Shift en IDH Sustainable Trade Initiative speelden een coördinerende rol bij de totstandkoming van het partnerschap. De afgelopen maanden organiseerden ze vijf stakeholdersmeetings en voerden ze tientallen individuele gesprekken met belanghebbenden uit de chocoladesector. Samen verkenden ze de opties en werkten ze aan concrete voorstellen voor een samenwerking.

Bron: VILT, persbericht FOD Ontwikkelingssamenwerking

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!