100 bedrijven en organisaties engageren zich om tuinen biodiverser te maken

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft samen met de tuinsector de Green Deal Natuurlijke Tuinen gelanceerd. Het doel? Natuurlijkere, klimaatbestendige en gezondere tuinen in Vlaanderen creëren.

Inès Aoun | 16 november 2020
Minister Demir Ondertekent Green Deal

Vlaanderen bestaat voor negen procent uit tuinen. Dat is drie keer zoveel als de oppervlakte natuurgebieden in onze regio. “Tuinen kunnen een belangrijke rol spelen op het vlak van klimaat, waterschaarste, biodiversiteit en welzijn als ze op een natuurlijke manier ingericht en beheerd worden”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Acties

Honderd bedrijven en organisaties (zie kader) hebben zich geëngageerd om via kennisuitwisseling en resultaatgerichte acties te zorgen voor natuurlijkere, klimaatbestendige en gezondere tuinen in Vlaanderen. De deelnemers aan de Green Deal Natuurlijke Tuinen hebben elk bepaald welke acties zij zullen ondernemen om de tuinen van hun klanten natuurlijker te maken:

  • Tuinarchitecten en tuinontwerpers zullen planten kiezen in functie van de locatie en meer bomen in hun ontwerpen voorzien om te zorgen voor verkoeling.
  • Tuinaannemers kunnen voor meer waterinfiltratie zorgen door de aanleg van wadi’s of poelen en de verharding te beperken.
  • Via gepast tuinonderhoud zoals het lokaal composteren en een aangepast maaibeheer kunnen hoveniers zorgen voor een gezond en actief bodemleven.
  • Groenvoorzieners engageren zich om streekeigen en natuurlijk gekweekte planten en bloemen te leveren.
  • Lokale overheden en andere besturen dragen bij door het realiseren van voorbeeldtuinen en het informeren van hun inwoners.

Achtste Green Deal

De Green Deal Natuurlijke Tuinen is de achtste Green Deal in Vlaanderen. De Green Deal Gedeelde Mobiliteit was de eerste en werd in het voorjaar van 2017 ondertekend. Daarna volgden de Green Deal Circulair Aankopen, Brouwers, Bedrijven en Biodiversiteit, Huishoudelijke Houtverwarming, Duurzame Stedelijke Logistiek en Circulair Bouwen.

Meer informatie is te vinden op de website.

Wat zijn Green Deals?

Green Deals zijn vrijwillige overeenkomsten tussen (privé) partners en de Vlaamse overheid om samen milieu-, natuur- en ruimtedoelstellingen na te streven die hand in hand gaan met een verhoogde competitiviteit en een goede bedrijfsvoering. Het doel is om bedrijven en sectoren verder te vergroenen. Meer info www.greendeals.be

Wie doet er mee?

De Green Deal komt er op initiatief van Kenniscentrum tuin+ (Erasmushogeschool Brussel), de Belgische Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten – Nederlandstalige kamer (BVTL), de Belgische Federatie Groenvoorzieners (BFG), Groen Groeien, Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners (AVBS), het Proefcentrum voor de sierteelt (PCS) en Landelijke Gilden met ondersteuning van het Vlaams Departement Omgeving.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!