Belgische start-up Smappee en Google Nest gaan samenwerken

Smappee, producent van slimme energiemeters en Nest, de tak van Google die instaat voor smarthomeproducten, gaan samenwerken. De Belgische start-up uit Kortrijk kondigde deze week aan dat het zijn app vanaf nu openstelt voor de intelligente thermostaten van Nest. 

Stefanie Holvoet | 15 februari 2018
Smappee 4
© Smappee

De slimme stad wordt langzaam maar zeker realiteit: apps loodsen bestuurders vlot door het verkeer, reserveren een fiets of parkeerplaats en zorgen voor een zuiniger gebruik van energie. In de stad van de toekomst moeten slimme elektriciteitsnetwerken de vraag naar energie beter afstemmen op het aanbod en de beschikbare capaciteit. Zoals: uw elektrische auto opladen met stroom van uw zonnepanelen en een wasmachine die alleen draait als het waait. 

30% minder energie

Dat is wat een slimme energiemonitor als die van Smappee doet. De start-up, die zijn activiteit in 2013 opstartte, verkoopt zijn energiemonitors al in meer dan 92 landen. De Smappe-app brengt alles wat in huis elektriciteit verbruikt in kaart: zonnepanelen, batterijen, warmtepompen, allerhande apparaten. Volgens Smappee kunnen gebruikers door die inzichten tot 30 procent op hun energiefactuur besparen.

Slimme thermostaat

De slimme thermostaat van Nest biedt gezinnen dan weer de mogelijkheid om bewust om te gaan met hun verwarming. Zo zet de Nestthermostaat de temperatuur automatisch op ecostand als er niemand thuis is. Daarnaast houdt de thermostaat rekening met het weer bij het aanzetten van de verwarming.

Gas en water

Dankzij de integratie van Smappee en Nest kunnen gebruikers nu limieten instellen voor het gas- en waterverbruik. De Smappee-app waarschuwt wanneer de limieten overschreden zijn. Smappee controleert ook controleren of er geen onnodig gas verbruikt wordt op het moment van een verhoogd CO-risico door de Nest Protect rookmelder. 

Energie besparen

"Onze huizen worden alsmaar slimmer. Een slim beheer van gas en water is in dat kader belangrijk”, vertelt CEO Stefan Grosjean in een persbericht. Daarom zijn we zo tevreden over de samenwerking met Nest: voortaan kunnen onze gebruikers hun gas- en waterverbruik afstemmen op hun gewoontes. Daardoor besparen ze een pak energie, wat goed is voor het milieu én hun portemonnee", aldus Grosjean.

Digitale meters in heel Vlaanderen

In Vlaanderen worden vanaf 2019 de eerste digitale meters geplaatst voor elektriciteit en gas. De Vlaamse overheid wil binnen enkele jaren elke woning in Vlaanderen uitrusten met deze meter. De meter met draaiteller wordt dus voorgoed verleden tijd.

Website en filmpje

Het Vlaams Energie Agentschap (VEA) heeft alvast een website geopend voor iedereen die met vragen zit: www.digitalemeter.be. U kunt er een filmpje bekijken over de digitale meter en u komt er te weten hoe zo’n meter werkt, waarom we die nodig hebben, wat de voordelen zijn, enzovoort.

Probeer Susanova gratis uit!

Wilt u meer dan alleen nieuws? Al onze plusartikels, reportages en analyses lezen? Kies dan voor een proefabonnement van een maand!